Aer conditionat

Marimea si puterea aparatului de AC .

Ce este BTU ? British Thermal Units (BTU) 1kW = 3,412 BTU 1BTU = 0,252 kcal/h Ex: Pentru o unitate de AC care furnizeaza 9000 BTU avem o echivalenta de 2.26 kW

Exista modalitate concreta de a alege dimensiunea necesara a unui aparat de AC si anume: metoda metrilor patrati. Pe langa aceasta mai exista si metoda cunoasterii raportului putere/eficineta mp2.

De cate ori dorim sa instalam un sistem de AC auzim despre marimea aparatului de AC, fara sa stim ce inseamna acest lucru de fapt?

btu aer conditionat

Cunoastem: Aparatele de aer conditionat sunt facute sa inlature caldura dar si sa incalzeasca daca este nevoie. Datorita acestui fapt, dimensiunea unui aparat de AC va fi specificata in urmatorii termeni: viteza de eliminarea a caldurii si/sau capacitatea de incalzire.

Unele tari utilizeaza mai mult una din aceste unitati decat altele pentru masurarea dimensiunii aparatului de aer conditionat. Unitatile pe care le folosim pentru dimensiunea aparatului de AC sunt BTU (British Thermal Units), Ton si Wati.

Ar fi excelent daca puteti invata relatia dintre BTU, Tona si Wati. Puteti calcula puterea si dimensiunea unui aparat de aer conditionat foarte rapid si usor daca aveti nevoie, astfel:

  • tona este echivalentul a 12000 BTU
  • 12000 BTU este echivalentul a 3,516 Wati or 3.516 kW

Pe ce se bazeaza conceptele si fundamentele dimensiunii unui aparat de AC

Se bazeaza pe castigurile sau pierderile de caldura dintr-o cladire. Este clar ca veti avea nevoie sa eliminati caldura din casa daca afara este foarte cald. Corect? Intr-un mod similar veti avea nevoie sa faceti cald in casa daca afara este o temperatura scazuta. Castigul sau pierderea de caldura trebuie sa fie la fel de echilibrat ca eliminarea sau adaugarea caldurii pentru a obtine confortul dorit in camera.

Ce determina cantitatea de extragere/adaugare a caldurii pe care o dorim?

Materialele din care este construita casa si aranjarea obiectelor din casa. Sa spunem de exemplu ca aveti doua case identice. Una este din sticla iar alta din caramida, dar ambele bine izolate. Diferenta de temperatura dintre cea exterioara si temperatura noastra. Este un lucru normal acela ca daca doriti o camera racoroasa intr-un climat foarte cald, veti avea nevoie sa eliminati multa caldura. Pe de alta parte nu este foarte greu de intretinut o camera racoroasa intr-o zi temperata.

Evident ca locuinta construita cu sticla va avea nevoie de mai multa caldura in comparatie cu celelalte – in acelasi timp al zilei. Doua case identice, dar care sunt orientate diferit spre soare vor influenta de asemenea dimensiunea aparatului de AC.

- Suprafata peretilor. Cu cat este mai mare suprafata cu atat mai multa caldura se poate pierde sau castiga prin ei. Prin urmare, va afecta dimensiunea aparatului de AC.

- Echipamentele din cladire.

Metoda numararii metrilor patrati -

Aer conditionat exemplu

Probabil ca ati auzit de aceasta metoda pentru dimensionarea aparatelor de AC. De fapt este folosita de foare multi contractanti. Aceasta metoda a fost generalizata si simplificata de contractori pentru dimensionarea aparatelor de AC.

Cea mai comuna relatie este „1 tona pentru fiecare 500 de metrii patrati”. Aceasta metoda poate fi buna pentru un contractor, functionand intr-o zona mica, cu cladiri de acelasi tip si construite din aceleasi materiale.

Dar aceasta relatie nu va mai functiona daca modificati tipul constructiei peretilor, sau daca va mutati intr-o zona diferita cu un alt climat. Mai simplu spus aceasta metoda de dimensionare a aparatelor de aer conditionat va functiona doar intr-o anumita zona cu un anumit tip de cladiri.

Ce se intampla daca alegem dimensiunea gresita?

Unitatea de AC aleasa depinde in primul rand de dimensiunea camerei in care urmeaza sa functioneze. Alegerea unui aparat de AC gresit il pot face ineficient in procesul de racire si de eliminare a umiditatii din aer. Capacitatea de racire a unui AC depinde de dimensiunea incaperii, dar de asemenea si de dimensiunile ferestrelor.

Un aparat de AC cu o capacitate prea mare

Un aparat de AC care este prea mare nu va raci camera in mod uniform. Daca un AC are mai multi BTU decat sunt necesari pentru o camera, ciclul de racire va fi facut prea repede iar eliminarea umiditatii din aer nu va mai fi facuta corespunzator. Este de preferat sa folositi o unitate de AC mai mica pentru un timp mai indelungat. Unitatea de AC mai mica va fi mai eficienta si va reduce umiditatea mult mai bine decat un aparat de AC cu o capacitate prea mare.

Un aparat de AC cu o capacitate prea mica

Un aparat de AC care are prea putini BTU pentru o camera nu o va raci adecvat si va supra usca aerul. O modalitate buna de a afla cati BTU sunt necesari pentru o incapere este sa multiplicati fiecare metru patrat al incaperii cu 30.

Cum imi dau seama ce aparat de AC imi trebuie?

Masurati metri patrati:

Calculati metri patrati ai camerei care necesita mai multa racire. Apoi masurati metri patrati ai camerei. Apoi inmultiti lungimea camerei cu latimea.

Factori de care sa tineti cont:

- adaugati 10% pentru BTU daca camera in care montati aparatul de AC este in plin soare.

- reduceti cu 10% BTU daca camera are multe zone cu umbra, intunecate.

- adaugati 600 BTU de persoana daca in camera unde va fi montat aparatul de AC sunt frecvent mai mult de 2 persoane.

- adaugati 4000 BTU daca veti utiliza aparatul de AC sa raciti o bucatarie.

Ce este COP ? Coefficient of Performance (COP) – Coeficientul de Performanta. Reprezinta raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de incalzire generata. Spre exemplu, o pompa de caldura moderna va genera 3 kW de energie termica pentru 1 kW de energie electrica consumata. In acest caz COP va fi 3. Ce este EER ? Energy Efficiency Ratio (EER) – Rata de eficienta Eenergetica. Reprezinta raportul dintre puterea electrica consumata si puterea de racire generata. COP si EER sunt marimi similare, dar sunt folosite pentru incalzire (COP) sau pentru racire (EER). Pentru a putea calcula puterea necesara (in BTU) , pentru o incapere, este necesar sa stiti dimensiunile camerei (spatiului), ce trebuie climatizat- lungime, latime si inaltime , toate inmultite , ne va razulta VOLUMUL CAMEREI Exemplu practic!!! Avem un living de 7 metri lungime si 6 latime, inaltimea este de 2,5m - ne va rezulta 7x6x2,5= 105 metri cubi. Fiecare metru cub de aer are nevoie de o putere intre 35 si 50 W pentru a se incalzi sau a se raci cu 15-20 grade Celsius - in functie de umiditatea prezenta. Pentru exemplu vom lua o putere medie de 45W. Asadar, pana acum avem: 105m x 45W=4275 W - putere calorica. Pentru a face conversia din W in BTU , vom folosi urmatoarea formula : 4275W x 3,412 = 16121,7 BTU . (3,412 este coeficientul de conversie) , am calculat deci putere necesara pentru a climatiza respectiva camera, DAR pentru a face un calcul exact mai trebuiesc adaugate urmatoarele : -Pentru fiecare persoana care sta in camera trebuie adaugat 400 BTU /ora. - se calculeaza cate persoane stau in camera si cate ore .In exemplul nostru sa presupunem ca sunt doar 2 persoane in camera, avem:400x2 =800 BTU suplimetari -Toti consumatorii electrici folositi uzual trebuiesc insumati si inmultiti cu coeficientul de conversie pentru a afla putere in BTU -ex. Televizor(200W)+ bec(100W)+ calculator(300W) = 600 W x3,412= 2047,2 BTU necesari suplimetar. -In calcule mai exacte trebuie luat in calcul si schimbul de aer (daca exista o ventilatie care sa reimprospateze aerul), deoarece in acest caz trebuie suplimentata puterea necesara de BTU, in raport cu cantitatea de aer proaspat introdus in camera. Pana acum calculul nostru totalizeaza: 16121,7+800+2047=18968,7 BTU.

aparat aer conditionat

aparate aer conditioant

instalare aer conditionat

sistem aer conditionat

unitate aer conditionat
montaj aer conditionat

service aer conditionat

aer conditionat,aer conditionat portabil,aparat aer conditionat,aparat de aer conditionat,aparate aer conditioant, aparate de aer conditionat,btu,btu aer conditionat,conditionat aer,dimensiune aer conditionat,instalare aer conditionat, intretinere aer conditionat, sistem aer conditionat, unitate aer conditionat, unitati de aer conditionat,montaj aer conditionat,service aer conditionat,garantie aer conditionat,modele aer conditionat.